Flummigt sommarprat av nya ärkebiskopen

Detta skriver LOKATT som kommentarer till en tråd i Humanistbloggen. Kan inte sägas bättre! Googla gärna den bloggen i vilken LOKATT är den friskaste kommentatorn:

<br />Jag lyssnade nyss filosofiavsnittet i hennes Sommar.
Jo, jag tycker att det är det hon säger!
Jag tolkar, nämligen det hon säger, tolkar alltså. Jag läser in ett budskap som jag förväntar mig och som jag tror passar mig, ungefär så som man uppmanas att göra vid bibelläsning, till exempel.
Och hon pratar , dunkelt så där som präster plägar, om “att lära sig att ha ångest på rätt sätt” , och om hur ensam man känner sig i den lilla farkosten när man förstår hur oändligt havet är, och hur rädd man blir när man förstår att det blir omöjligt att hitta tillbaka till hemmastranden… Detta tolkar jag som att när man lämnat tron och släppt Jesus hand ja då går det åt helvete – fast först lite ångest..
Så tolkar jag!
Jag tycker det är svårt att förstå vad hon egentligen menar i de här poesiavsnitten av programmet, men det är också helt i linje med hur präster alltid svamlar, meningen med det är att lyssnaren ska känna sig osäker, liten och dum.
Den grumliga poesin klarar hon bra tycker jag, hon har ju inte valts till ärkebiskop för intet!

2014-06-26 2014

Roten till det här poesipratandet, obegripligheterna om “lära sig att ha ångest på rätt sätt” , små farkoster på farliga hav och så där, grunden till detta är förstås latinpredikandet förr, då församlingen bokstavligen inte begrep ett smack av vad prästen sa därframme och det var förstås meningen – Vilken makt det gav! Folket försökte memorera och förstå; vad sa han nu, pastorn som tycks kunna allt.. Jo abrakadabra och hokus pokus var det visst, vi vet inte vad det betyder men det låter heligt och farligt, bäst att hålla sig i skinnet, och inte glömma tiondet.

2014-06-27 09:35

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s