Konsten att bli smal och vacker eller Försköningen av Sverige

Konsten att bli smal och vacker. En ledning också till mig själv!

Kära läsare! Det vill säga de läsare som är feta, inte vill vara feta och som besitter en viss förmåga att se sanningen i vitögat. Ni andra feta som vill fortsätta att vara feta eller är feta men saknar allt mod; sluta läsa nu och fortsätt att leva så gott det går. Lycka till, för vad jag skriver här hjälper inte er!

Att vara fet och att vara mager i cykler var förr naturligt. Med naturligt menar jag givet av evolutionen utan kulturell modifiering. Med kultur menar jag här i första hand fenomenet som utan inskränkning och alltid ger oss tillgång till mat. Före den kulturella revolutionen var det så att vikten rytmiskt på årsbasis pendlade mellan ett max och ett minimivärde. Fluktuationen följde tillgången på föda som var årstidsberoende. Själva det faktum att vi kan lagra fett visar på det.

I det här sammanhanget måste vi alla bli kulturrevisionister (som annars är en styggelse!) och inse att det som är ”naturligt” inte nödvändigtvis är det rätta; vår hjärna verkar ju ha hoppat iväg från evolutionen och gett oss frihet att ta saker i egna händer. Problemet nu är att ena benet av de två som tidigare säkerställde att vi åtminstone var ”vackra” halva året, nämligen benet svält nu inte längre finns! (Ja jag vet. Men vi är inte i Afrika här).

Att nu inte våldföra sig på naturen har ett högt pris. Man får här betala med fetma, sjukdomar och ett olyckligt sinne. För man är olycklig när man inte är så vacker och frisk som ens konstitution medger. Vackert sinne som kompensation för slapp karaktär? Pyttsan; rönnbärsfilosofi! (OK, förstås bättre fet med ett vackert sinne än utan! Men försök inte att lura dig själv). Men vad är då vackert när det gäller kroppar?

Det sägs att skönheten finns i betraktarens öga. Naturligtvis, var annars? Men det betyder inte att det inte finns en universell uppfattning om vad som är vackert. Här talar jag om det universella västerländska idealet. Det är här vi lever. Andra må ha andra ideal. Grunden till skönheten är här först och främst en kropp utan påtagliga fettdepåer och med en vacker hållning. En vacker hållning är lätt att ha med en kropp utan fettlager; å andra sidan,”pondusen” som kommer av en fet men rakryggad alfahanne med mage i en upprätt ”vacker” hållning är bara tecknet på en pompös varelse som väcker åtlöje!

Hur får man då en kropp som man inte behöver skämmas för? För skämmas ska man när man tillåter sig att bli fet. Vi står ju inte längre inför en svältperiod och behöver inte förfula kroppen med någon gardering. Beklämmande är t.ex., de två rultorna i programmet Fråga Doktorn där den ena faktiskt är läkare! (Hoppas de på något sätt får läsa det här. De borde utlysa en tävling med tittarna där de förbinder sig att gå ner till normalvikt med andras motprestationer!)

Det är enkelt att få den bästa möjliga kropp som arvsanlagen medger. Ät bara 1000 kilokalorier om dagen tills du är OK. Period! Och ät inte skitmat! Ge bullarna till änderna i dammen. För fan visa lite stake och sluta gnälla! Också om du är kvinna. Och om du är belåten med att vara fet var förvissad om att omgivningen inte är det! Du sänker den estetiska nivån i samhället! Det är bara rätt att du blir förbigången vid anställningar! Till exempel.

9 thoughts on “Konsten att bli smal och vacker eller Försköningen av Sverige

 1. Pingback: Humanistbloggen jagar en livräddare | Björns MinusBlogg

 2. Lokatt

  Visst är det pinsamt att de två tevetanterna är så tjocka! (Jag har en känsla av att jag har svarat på det här en gång förut.?) Javisst är det dåligt att låta sig bli fet, jag håller helt med! Men roquefortost med rött vin… och lite pimpinella. Vem kan stå emot, det är ju hopplöst.. 😦 En tröst: Jag behöver inte hålla föredrag och visa upp mig i teve! – Nu blev jag deppad… men tröstas direkt av min favorit, just nu i radio, en peruan vid namn Juan Diego Flores – vilken pipa, oohh…. Smal är han också.

  Liked by 1 person

  Reply
  1. Lokatt

   “Jag behöver inte hålla föredrag eller visa upp mig i teve” skulle det ju stå, så att det säkert framgår att jag syftar även på Per Kornhall… Fy så hemskt elakt, åh, nu kommer jag inte till himmelen , igen. 😦

   Liked by 1 person

   Reply
   1. Björn Bäckström Post author

    Lokatt! Vi får nog samma distination är jag rädd. Ogudaktigt rödvin lär väl finnas där åtminstone. Det gudaktiga dito går ju åt i nattvarden. Ser fram emot att skåla!

    Liked by 1 person

 3. kristian Grönqvist

  Det roliga är att det alltid framhålls som en konst att vara smal. Det är ingen konst alls. Det är enkel matematik. Man tankar bara det man förbrukar…Har aldrig varit konstigare. Jag har två söner som är kockar och bonussonen äger titeln Årets Bartender, så ibland kan det smärta livet bli en utmaning. Men å andra sidan har en pensionär inte så många andra utmaningar…

  Like

  Reply
 4. Björn Bäckström Post author

  Noterar en glädjande utveckling i programmet “Fråga Doktorn”. Både programledaren och läkaren har minskat i omfång och blivit vackrare (!). Nu mera trovärdigare i hälsojobbet. Gratulerar och ser fram emot vidare sundhet..

  Like

  Reply
  1. Lokatt

   Javisst! Såg dock inte att programledaren också gått ner, men det var tydligt att doktorn tycks ha läst våra kommentarer och bättrat sig 😉
   Apropå olämplig framtoning så var under en period den envist vit rock-klädde tevedoktorn i fyrans morgonstudio osunt solbränd (“Jag är inte bara doktor, jag har råd att åka till Thailand också”). Han var verkligen knäckbrun i ansiktet vilket man av hälsoskäl bör undvika att bli, särskilt om man är av nordisk typ – fast hans blonda lugg är nog färgad.?
   I alla fall gjorde “Partaj” våldsam parodi på honom, hans läkarrock och framförallt hans solbränna som i deras version var glödande tomteröd, jag tror han gick upp i rök i inslaget haha 🙂

   Liked by 1 person

   Reply
 5. Kristian Grönqvist

  Tyvärr är det inte så att varken fåfänga eller frosseri begränsas av varken intellekt eller utbildning. Det finns i stort sett inga kausaliteter. Vi har en extremt obes diabetessköterska i området.

  Liked by 1 person

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s