Är jag rasist?

Apropå Pippi Longstockings pappas hudfärg:

Behovet av att beskriva människor har alltid funnits och kommer väl alltid att finnas och eftersom alla människor har flera olika tillhörigheter är beskrivningar varierande i detalj beroende på syftet med katalogiseringen. Kan man utesluta hudfärg från en detaljerad beskrivning? Beror naturligtvis på kontexten.

När vi säger att vi är 7 miljarder människor på jordklotet idag har naturligtvis inte hudfärgen någon betydelse.

När vi beskriver ökningen av malignt melanom är hudfärgen av största betydelse där till exempel mörk hy är en skyddsfaktor och ljus hy en risk.

När forskare vill studera vad de skillnaderna beror på och söker försökspersoner för en studie kan inte universitetet annonsera efter mörkhyade och ljusa individer? Kan de inte annonsera efter utpräglat svarta och utpräglat vita individer? Är sådana förfrågningar rasistiska? Naturligtvis inte!

Om jag söker en tjej på en dating-site kan jag då inte annonsera efter en vacker svart flicka? Om jag visar en sådan preferens kommer alla vackra vita flickor att bli kränkta? Och omvänt om jag söker en vacker vit flicka? (Bortse här tillfälligt från de feministiska invändningarna om chauvinism). Var går gränsen där betoningen på hudfärg blir kränkande?

Jag råkar ”gilla” ljusa personers utseende framför mörkhyade personers utseende just för skillnaden i färg. Är jag rasist? Eller har jag en demokratisk, mänsklig rättighet att tycka som jag gör?

2 thoughts on “Är jag rasist?

 1. kristian Grönqvist

  Självklart är Du rasist och inte bara det….förmodligen nazist också också, samt Fascist. Helt enligt det svenska nyspråket. De kvalitativa skillnaderna i invektiven idag svävar på dagisnivå… Tyvärr också de vetenskapliga institutens definitioner. Speciellt Södertörns. Vem vet idag vad en feminist är? Eller Biologist? Patriarkal vit medelålders cis-person….? Eller rasifierad…..?

  Like

  Reply
  1. kristian Grönqvist

   Tyvärr påverkar den naiva definitionsmekaniken i språket även den offentliga debattens naivitet…. Usch….Jag ser aldrig på debatt-TV längre. Mina barn är intelligentare och mer nyanserat verbala…..

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s