Gud i hjärnan. (Tja, var annars?)

Noterar att Humanistbloggen har ett inlägg med Dan Larhammar. Mycket intressant! Också Christer Sturmark skymtar till med sin hästsvans. I motsats till Anders Borg som klippt sin. Bra, vi såg ju hur det gick för Anders et al! Men i alla fall…se:

http://humanistbloggen.blogspot.se/2014/10/gud-i-hjarnan.html

Bästa behållningen av föredraget är påvisandet att genom att reta vissa ställen i hjärnan blir medvetandet varse om typiska fenomen som vanligtvis av religiösa anses vara indikationer och bevis för att en dualistiskt människouppfattning är korrekt och med ett liv efter detta för “själen”. Både Nära Döden Erfarenheter (NDE) med “själens” elevation till upp under taket och andra fenomen får sin förklaring.

Men i det verkliga livet (!) kräver NDE att hjärnan på ett eller annat sätt utsätts för ett trauma något som man inte önskar ens sina ovänner, ja inte ens de religiösa naturligtvis. Men en annan och betydligt vanligare aspekt av religiös tro behandlas inte. Nämnligen placeboeffekten:

Varför de religiösa håller kvar sin tro (Tror jag!) är att bön och meditation skänker ro. Detta tas som intäkt för att den man ber till medverkar i en slags kommunikation; alltså en slags subjektiv bekräftelse på att Gud finns. Denna psykiska och fysiologiska effekt erhålls också i andra situationer som meditation, new age flum etc., etc.

Humanistbloggens nestor, den bloggcensurerande forskaren Patrik Lindenfors, försökte för ett tag sedan ragga pengar för att få uppehälle medan skrivning av en bok behandlande placeboeffektens inverkan på vidskepligheter gjordes. Raggen misslyckades. Jag blev också besviken fast på Lindenfors. En författare, värd namnet, bör kunna suga på ramarna ett tag för den riktiga konsten!

3 thoughts on “Gud i hjärnan. (Tja, var annars?)

  1. kristian Grönqvist

    Latmaskar som gilla att ligga i hängmattan och tänka, hinner aldrig med förvärvsarbete och har inte större lust till det heller. Helst skall någon annan betala för deras tankearbete. Ett slags akademisk bortskämdhet, speciellt typiskt för Sverige…..tyvärr.

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s