Gud är FÖR god? Eller bara lat?

Apropå ett inlägg av Anders Hesselbom i hans blogg där jag drar ut ett par kommentarer. Hela tråden här: http://hesselbom.blogspot.se/2015/01/det-blir-nog-inga-hundratusen-dollar.html

Lokatt:
Allsmäktighet och fri vilja, och yadayada.
Varje gång jag hör “fri vilja” tänker jag på den fyraårige skånske pojkens öde som jag läste om i lokaltidningen, jag bodde i närheten.
Föräldrarna satt i trädgården tillsammans med gäster och drack kaffe, solen sken. Pojken lekte på baksidan av gården, vid latrinbassängen. Antagligen hade han klättrat eller kanske gått blansgång på den ganska höga cementmuren. Man fann honom drunknad med lungorna fulla av träck och svinurin. Ingen hade gört hans skrik.. Han kunde inte simma, och kanten runt bassängen var slät och rak.
Mardrömmen för honom, och för föräldrarna går inte att föreställa sig.

– Fri vilja? Vems? Vad hade en fyraåring begått för synd som legitimerade detta?
För många år sedan fastnade en sophämtare i sin egen lastbils intag, han sögs med in i den roterande destruktionskvarnen.
Såna här händelser kan göra mig sömnlös.
Hur i hela friden kan någon enda normalbegåvad människa tro att det finns en god och allsmäktig gud? Eller en gud överhuvudtaget – det är absurt!

– En näsvis fråga som den som kallar sig skeptiker gärna får svara på – Vari består skepticismen? Tror man lite, lite, pyttelite på en gud i alla fall?
Jag fattar inte det där.
Min kommentar:
Lokatt. Fyraåringen drunknade med Guds goda minne för Gud har gett människorna den fria viljan och han vill inte kompromissa sitt beslut med att agera barnvakt.

Han älskar människorna så mycket att han håller sig borta vid katastrofer. Att ingripa vore en total förolämpning och en kränkning av människans integritet. Därför röjer han sig inte.

När man då undrar varför han för ett par tusen år sedan bl.a. gick på vatten, ekonomiserade matbespisning och uppväckte döda, kort sagt röjde sig, så svarar hans tolkare att med det blev det klart, nu vet ni att han finns och skyll er själva i fortsättningen om ni inte tror! Allt är FULLBORDAT nu får ni inte fler ledtrådar!

Detta är vad jag har förstått kvintessens i kristendomen; tro a la Ann Heberlein. Bah!

4 thoughts on “Gud är FÖR god? Eller bara lat?

 1. Lokatt

  Jag funderar på en idé om personlig tro, problemet med att det tycks näst intill omöjligt att helt släppa den trots att man kanske tagit trippla akademiska examina, aldrig fått bönesvar etc.

  Idén har med (det av på området lärde män påstådda) överflödet av hjärnceller hos det nyfödda barnet att göra, där de celler som ej kommer till användning undan för undan sorteras bort, medan de som verkar komma till nytta stannar, utvecklas och permanentas. För att sedan aldrig kunna suddas ut. Kanske.
  Min association kanske inte är glasklar men ett exempel finns i visan om den svenske sjömannen som efter många år till sjöss och som nu befinner sig i Kina
  får se den svenska flaggan slå ut från en skeppsmast i hamnen: “Han såg den fast den var svart av röken … och slutligen brast han i gråt.”
  Den starka känslan för hembygden, styrs inte av förståndet, den kan inte resoneras bort, den bara finns där som en från uppväxten för evigt inpräntad kraft.
  Som tron på en högre makt. Kanske.

  Liked by 1 person

  Reply
  1. Björn Bäckström Post author

   Visst är det så! En del psykoanalytiker råder till och med sina patienter att inte kämpa emot den tidiga ingraveringen utan “spela med”. Minst jobb jämfört med att bekämpa villfarelserna och så man kan gå vidare med annat; bara då och då knäppa händerna utan att kämpa emot. Men för mig knäppt!

   Like

   Reply
 2. Lokatt

  Hm.
  Jag känner till förslagen beträffande ångest … att inte spjärna emot och försöka komma undan med olika medel, utan liksom hänga med och stå ut. :- o

  Men om det är så att det hos de indoktrinerade bara iINTE GÅR att sudda bort hoppet om att en gud finns – hur enormt viktigt är det inte då att skydda barnen från vidskeplig påverkan !

  Liked by 1 person

  Reply
  1. Björn Bäckström Post author

   Men käpphäst. Ut med religiösa lärare från förskola och uppåt! Föräldrarna kan man som medmänniska åtminstone ge “mock and ridicule”

   Liked by 1 person

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s